Τζένη Δριβάλα PDF Εκτύπωση E-mail

Η Τζένη Δριβάλα γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Μελέτησε πιάνο και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών αλλά το δίπλωμα της πήρε από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Βρέμης- Γερμανία (με καθηγητή τονΤζ.Μοδινό).

 

Επίσης αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

και την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου Έκανε το ντεμπούτο της στην ΕΛΣ το 1981στην "Λουτσία ντι Λάμμερμουρ" (σκην.Μιχ.Πολατόφ) και στην Ιταλια,στο Τεάτρο Πετρουτσέλλι του Μπάρι (1983), με τον Χοζέ Καρρέρας στον ρόλο του Εντγκάρντο. Ο επόμενος ρόλος της ήταν η "Τραβιάτα" στην ΕΛΣ (1982),(σκην: Μιχ. Κακογιάννη).

 

Βραβεία: Διεθνής Διαγωνισμός τραγουδιού στην Τουλούζη (Γαλλία): Χρυσό μετάλλιο της πόλεως (1977)

Διεθνης Διαγ.Τραγουδιού «Βιντσένζο Μπελλίνι» στη Κατάνια (Ιταλια): 1ο Βραβείο και ειδικό βραβείο «Μαρία Κάλλας» για την ερμηνεία του Μπελκάντο (1982)

Βραβείο Καλλίτερης Ερμηνείας του Φεστιβάλ Σπολέτο (Ιταλια) για την ερμηνεία του ρόλου της »Αντιγόνη» στη ομώνυμη όπερα του Τομμ.Τραέττα (1988)

Τραγούδησε σε πολλά θέατρα της Ευρώπης (Μιλάνο-Λα Σκάλα, Φλωρεντία, Βενετία, Ρώμη, Λονδίνο, Κρατική ¨Όπερα Βιέννης, Βαρκελώνη, Παρίσι κα),Αμερικής (Νέα Υόρκη, Χιούστον κα), Αυστραλίας και Νοτίου Αφρικής, τους μεγάλους ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου: Τραβιάτα, Λουτσία, Νόρμα, Υπνοβάτις, Άννα Μπολένα , Πουριτανοί, Παραμύθια του Χόφμαν, Μποέμ, Ριγκολέττο, Ντον Τζοβάννι, Θαΐς κα

Έχει μόνιμη συνεργασία με την ΕΛΣ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (παγκόσμιες πρεμιέρες της όπερας «Επιστροφή της Ελένης» και «Αντιγόνη» των Θ.Μικρούτσικου και Μ.Θεοδωράκη –αντίστοιχα-, στους επώνυμους ρόλους. κα) Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης , και του Φεστιβάλ Αθηνών (Φάουστ, Ερωτόκριτος κα).

 

Eχει εμφανιστει και σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, όπως: Κλυταιμνήστρα στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου (Θέατρον Θησείον) και Ελένη στον «Ορέστη» του Ευριπίδη (ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας- Ηρώδειον, Ρίτσου «Σονάτα του Σεληνόφωτος» στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίουκα Από το 2008 παρουσιάζει παραγωγές σε δική της σκηνοθεσία, όπως: «Αδελφή Αγγελική» (2008)- θέατρον «Αλεκτον» και Φεστιβάλ Πεντέλης, «Τραβιάτα» (2009) στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας, «Παλιάτσοι» (2009) θέατρον «Αλεκτον»., «Μαντάμ Μπαττερφλάυ» (Φεβρ.-Μαρτιος 2010)-Πολυχώρος EDO (Αθήνα) , «Αντιγόνη» του Τ.Τραέττα στο Αμφιθέατρο του Καστρου Καλαμάτας (Σεπτέμβριος 2010 )

 

Οι ηχογραφήσεις της περιλαμβάνουν:

“Songs I love” ( SOMM Records - London 1995)

 

Mozart: “Mitridate re di Ponto” (MONDOMUSICA - Venice 1999)

 

“STAVROSIS” (Athens 1996)

 

“Christmas 2000” (Athens 2000)

 

M.Theodorakis: “Antigone” (FM Records – Athens 2002) “Aria” (Athens 2006)

 

Έχει συμμετάσχει στις ταινίες του Βέρνερ Σρέτερ «ΜΑLΙΝΑ» (με την Ιζαμπέλ Υππέρ) και “POUSSIERES D’AMOUR”.

 

Έχει ερμηνεύσει για την Αυστριακή Τηλεόραση (ORF) ,τον επώνυμο ρόλο στην όπερα του Γκλούκ «ΑΡΜΙΔΑ», η οποία συμμετειχε τον Ιανουάριο 2011 στο «Φεστιβάλ Γκλούκ» στο Παρίσι (Λούβρο).

 

Δισκογραφία:”Songs I love” (Λονδίνο 1995-SommRecords), «Σταύρωσις» (Βυζ.Όπερα του Γιαν.Μπουφίδη-1996), “Mitridate Re di Ponto” (Mondo Musica-Βενετια 1999), «Αντιγόνη» (όπερα του Μ.Θεοδωράκη-Fmrecords Αθήνα 1999), Christmas 2000 (AXIONrecods-Aθήνα 2000) ARIA (Jenny Drivala Prd- Αθηνα 2006)

 

Κιν/φικες Ταινίες: „Malina“ (Γαλλογερμανική παραγωγή του Werner Scroeter, με τους Isabelle Huppert και Michel Carriere) «Poussieres d’amour» (Γαλλ-γερμ.παραγωγή του W.Scroeter) «Armide» (Όπερα του Gluck από το Φεστιβάλ Ιννσμπρουκ- Αυστριακή Τηλεορ.(ORF)